Het vragenuurtje met Patrick Hartog.

In deze rubriek geef ik jullie om de 2 weken een kijkje in het leven van verschillende ontwerpers, met de dingen die ze doen en leuk vinden en af en toe een klein kijkje in hun huis.

Deze week praat ik met: Patrick Hartog

 

patrick-hartog-new-logo

 

Zou je wat over je zelf kunnen vertellen?

Ik ben een jonge ambitieuze ontwerper en ondernemer uit Rotterdam. Ik woon en werk in Rotterdam, een hele mooie, creatieve en moderne stad. Ik ontwerp vooral verlichting en werk veelal met keramiek. Hierin werk ik samen met verschillende Nederlandse keramiek bedrijven om te ervoor te zorgen dat ik hoogwaardige keramieken producten kan maken. Sinds kort laat ik ook lampen maken in Jingdezhen, de keramiek hoofdstad van China. Daarnaast hou ik erg veel van reizen en daarom probeer ik ieder jaar wel een verre bestemming te bezoeken om nieuwe ervaringen op te doen.

 

SONY DSC

Welke wegen hebben je bewandeld tot waar je nu bent gekomen?

Ik heb Industrieel ontwerpen in Delft en De Haag gestudeerd. Tijdens mijn studie heb ik stages gelopen bij een verschillende ontwerpbureaus waaronder “Richard Hutten”, waar je een hoop mee krijgt van interieurproducten en interieur design, iets wat mij inspireerde om later meer mee te doen. Na mijn studie ben ik bij verschillende ontwerpbureaus gaan werken en daarnaast begonnen om mijn eigen bedrijf op te zetten. Nu ben ik druk bezig mijn label uit te breiden met nieuwe producten. Dit jaar ben ik voor het eerst naar Salone del Mobile in Milaan geweest om mijn collectie te tonen.

Wat is het eerste ontwerp waar je erg trots op bent ?

Het product waar ik ongeveer 3 jaar geleden mee begonnen ben en wat er voor gezorgd heeft dat ik geïnspireerd was om verder voor mezelf te werken was de Cable Light. Het was ook snel een succes omdat een grote wereldwijde cosmeticawinkel de lamp in hun interieurs ging gebruiken en dat nog steeds doen. Ik ben uiteindelijk verder gaan bouwen op dit ontwerp, en eigenlijk vind ik de Table Cable Light op dit moment mijn leukste ontwerp. Het heeft nog steeds dezelfde inspiratie van lieren op boten waar de kabel om de lampenkap heen is gewikkeld, echter nu is de kap gemaakt van “bone china” waardoor deze doorschijnend is en je een heel mooi ambient licht krijgt.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik kan mijn inspiratie halen uit alledaagse objecten/vormen en situaties. De inspiratie van de Cable Lights komt van de lieren op boten en de meerpalen, waar het touw omheen gewikkeld is. Ik zag dat textielen elektrische snoeren veel werden gebruikt en ik bedacht een methode om deze veel visueler in het ontwerp te verwerken. Daarnaast heb ik de “Bucket side table” ontworpen, een bijzettafel met een simpel verhaal. 1 van de Poten loopt over het blad heen waardoor een handvat/hendel wordt gecreëerd, geïnspireerd door de hendel van een emmer.

Welke ontwerper(s) inspireert/ inspireren jou?

De Spaanse ontwerper Jaime Hayon vind ik altijd fantastische ontwerpen maken. Het is een heel andere stijl dan ikzelf heb, echter ik vind het erg inspirerend hoe hij zowel hele stijlvolle eigentijdse producten weet te ontwerpen als objecten die uit een sprookje lijken te komen. In mijn ogen een enorm veelzijdige ontwerper met veel talenten.

Welke stijl kunnen we terugvinden in je huis?

We wonen sinds kort in een “nieuw” huis, een leuk huis van rond 1908, erg oud dus. We proberen dus zowel stijlen die de tijdsgeest van ons huis respecteren te combineren met moderne meubels en accessoires. Geweldige aanwinsten in ons huis zijn onder anderen een perzische tapijt wat we gekregen hebben van mijn schoonouders, zij hadden deze al een tijdlang in de garage liggen, en nu past het perfect in onze woonkamer. Een andere leuke aanwinst is een bijzettafeltje, met een frame van metaal en een massief van hout gedraaid tafelblad van mexicaanse designers (duco lab). Deze heb ik tijdens de Salone del Mobile in Milaan geruild tegen een product van mezelf.

Welke kleur past het beste bij jou?

Het eerste wat in mijn hoofd opkomt is groen. Echter in mijn ontwerpen werk ik veel met zwart en wit. Wat ik altijd heel gaaf vind is een zwart product met verschillende afwerkingen, dus een combinatie van mat en glanzend/satijnmat. Dit zie je bijvoorbeeld terug in mijn Cable Light floorlamp, waarbij de lampenkap mat is met een satijnmat frame en een zwarte kabel om de kap heen gewikkeld.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar staan?

Over 5 jaar heb ik mijn label uitgebreid met meer verschillende producten ,dus niet alleen verlichting, maar ook accessoires en meubels. Daarnaast zou ik ook meer samenwerking willen aangaan met fabrikanten, interieurontwerpers en de Retail.

Dankjewel Patrick voor je leuke verhaal en een klein kijkje in je leven.

Zijn jullie ook nieuwsgierig geworden? Neem dan ook eens een kijkje op de website van Patrick Website op zijn Instagram.

 

Liefs Sanne

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *